Flo Fysio

Fysiotherapie is het fundament voor het bewegend functioneren. Veelal zijn we bezig met hoeveel we bewegen, maar nog veel belangrijker is HOE we bewegen. Zeker wanneer dit om welke reden dan ook even niet gaat, door bijvoorbeeld pijn of andere beperkingen. Eerst wordt gekeken hoe het komt dat pijn of andere klachten zijn ontstaan. Hierbij wordt breder gekeken dan het symptoom zelf, door op zoek te gaan naar de onderliggende oorzaak. In de behandeling wordt in het begin de aandacht gericht op het optimaal functioneren van de gehele keten. Die optimale functie zorgt ervoor dat je niet tegen je eigen lichaam in beweegt, maar je lichaam weer efficiënt leert te gebruiken. Daarna wordt, afhankelijk van de hulpvraag, gekeken naar welke bewegingspatronen verbeterd kunnen worden. Vanuit allerlei invalshoeken worden tools aangereikt om naast de behandeling in de praktijk, ook thuis aan de slag te gaan (middels oefeningen op papier, per app of webapplicatie). Dit alles om snel een goed en blijvend resultaat te creëren!

Naast het behandelen van klachten aan het bewegingsapparaat, zoals aan de nek, rug, schouder, heup, knie, bekken, enkel, kun je ook terecht bij Flo Fysio & Yoga voor spanningsklachten (na burn-out) of andere chronische aandoeningen. Ook voor specialistische behandelingen in oedeemtherapie en oncologische revalidatie kan je terecht bij Flo Fysio & Yoga.

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie

Oncologische revalidatie wordt vaak deels of helemaal vergoed, dit verschilt per verzekering. Oncologie fysiotherapie wordt in sommige gevallen vanaf de 20ste behandeling vergoed vanuit de basisverzekering.

NEEM CONTACT OP
Oncologie fysiotherapie

Wanneer je te maken krijgt met de ziekte kanker, kan dit een grote impact op het leven hebben. Naast vermoeidheid en een verminderde conditie zijn eetproblemen, (lymfe-)oedeem, pijn, angst, spanning, slaapproblemen, geheugenproblemen, concentratieverlies, pijn, stug littekenweefsel en een afname van de beweeglijkheid in gewrichten en spieren veelvoorkomende problemen in een leven met kanker. Hiervoor kun je terecht bij een oncologiefysiotherapeut, aangesloten bij het Fysiotherapeutisch Netwerk Oncologie (FyNeOn: www.fyneon.nl).

De oncologiefysiotherapeut heeft een meerjarige specialisatie gevolgd. De oncologiefysiotherapeut heeft zich verdiept in verschillende vormen van kanker, de gevolgen van de ziekte en de behandelingen. Met deze kennis kan de oncologiefysiotherapeut je tijdens en/of na het behandeltraject in het ziekenhuis helpen. Zo kan bewegen tijdens chemotherapie je helpen om beter door het hele traject te komen. Wist je dat bewegen mogelijk ook kan helpen tegen misselijkheid, somberheid en angst?

Na een uitgebreide intake, wordt een individueel behandelplan gemaakt. Een doelstelling kan bijvoorbeeld zijn om de dagelijkse bezigheden of werk weer te hervatten. Ook wanneer volledige genezing niet meer mogelijk is, zijn er mogelijkheden bij de oncologie fysiotherapeut. De focus kan dan liggen op het zo zelfstandig mogelijk – dan wel zo comfortabel mogelijk – functioneren. Naast de oefeningen en behandelingen bij de oncologie therapeut, wordt er ook vaak samengewerkt met andere specialisten, zoals de diëtist, psycholoog en ergotherapeut.

De oncologie fysiotherapeut kan helpen bij:

Een uitgebreide intake & onderzoek, waarbij breed gekeken wordt naar de klachten

Een op-maat-gemaakt behandelplan met een duidelijke uitleg over de mogelijkheden in een leven met kanker

Het samen op zoek gaan naar wat de bevorderend en wat remmend werkt voor een zo optimaal mogelijke conditie

Een stok achter de deur in het (geleidelijk) opbouwen van dagelijkse activiteiten en sporten

Ondersteuning om opnieuw balans te vinden in thuis, sociaal en werk

Een vitale leefstijl, waarbij naast inspanning ook ruimte is voor ontspanning en een goede slaap

Comfort in de laatste levensfase

Lymfologie

Een mens bestaat voor een groot deel uit water. Het lymfesysteem ondersteunt in de transport en immuniteit. Wanneer hier een verstoring in komt, kan er (lymfe-)oedeem ontstaan. Dit kan aangeboren zijn of bijvoorbeeld ontstaan zijn na een operatie, bij kanker of ten gevolge van de behandeling ervan (o.a. bestraling), een beschadiging of blokkade van de lymfevaten, na een trauma, slechte bloedafvoer, trombose en / of hartfalen. Deze ongewenste vochtophoping kan leiden tot beperkingen in het bewegen en dagelijkse activiteiten.

Lymfedrainage of oedeemtherapie kan ingezet worden om de ongewenste ophoping van vocht (blijvend) te verminderen. Bij Flo Fysio & Yoga wordt gewerkt volgens de Casley-Smith methode. Bij deze methode wordt het diepere lymfesysteem geactiveerd, zodat het hele systeem aangezet wordt. Hierin verschilt het van andere methodes van oedeemtherapie. Na een uitgebreide intake bestaat het behandeltraject uit een gecombineerde behandeling van manuele lymfdrainage, oefentherapie, eventuele compressie (d.m.v. zwachtels en/of therapeutisch elastische kousen), huidverzorging en leefstijladviezen. Binnen de oedeemtherapie ligt de focus op het zo goed mogelijk en zo zelfstandig mogelijk omgaan met het oedeem in het dagelijks leven.